1ο Hμερήσιο ΕΠΑ.Λ Καρπάθου

ΕΠΑ.Λ Καρπάθου - Ίδρυση και λειτουργεία

 Το 1ο ΕΠΑ.Λ Καρπάθου ιδρύθηκε το 1984 και αρχικά λειτούργησε ως Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο. Κατόπιν το ΤΕΛ μετονομάστηκε σε ΤΕΕ και από το 2006 λειτουργεί ως ΕΠΑ.Λ σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Τομείς Φοίτησης και Ειδικότητες του ΕΠΑ.Λ Καρπάθου

Παρόλες τις αντιξοότητες,  στο 1ο ΕΠΑ.Λ Καρπάθου με ιδιαίτερη επιτυχία λειτουργούν 3 τομείς με 4 ειδικότητες.

 Συγκεκριμένα:

Οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ - Πλεονεκτήματα Φοίτησης.

Οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ λαμβάνουν απολυτήρια ισότιμα με τα απολυτήρια των ΓΕΛ, με πλεονέκτημα την ταυτόχρονη απόκτηση πτυχίου επιπέδου 3 στην ειδικότητα επιλογής τους, με το οποίο μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα της ειδικότητας του τομέα που σπούδασαν είτεως ελεύθεροι επαγγελματίες ή ιδιωτικοί υπάλληλοι, είτε μπορούν να πάρουν μέρος σε προκηρύξεις του δημόσιου τομέα, αφού έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Επίσης, ένα επιπλέον μεταλυκειακό έτος σπουδών στην «Τάξη Μαθητείας» υπό την εποπτεία του σχολείου, δίνει τη δυνατότητα στους απόφοιτους, ύστερα από εξετάσεις πιστοποίησης, να αποκτήσουν πτυχίο επιπέδου 5, που είναι ισότιμο με το πτυχίο των Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.ΙΕΚ). Εναλλακτικά, μετά την αποφοίτηση τους από το ΕΠΑΛ μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην ίδια ειδικότητα στα Δ.ΙΕΚ και με φοίτηση 3 εξαμήνων και όχι 5, όπως κανονικά προβλέπεται, να αποκτήσουν πτυχίο Δ.ΙΕΚ επιπέδου 5. Ταυτόχρονα μπορούν να πάρουν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις και να εισαχθούν σε Ανώτατα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Α.Ε.Ι.), όπως Πανεπιστημιακές Σχολές (10% Ν.4610/2019), Πολυτεχνεία και Ιατρικές Σχολές (5% Ν. 4610/2019), καθώς και Σχολές Εμπορικού Ναυτικού, Λιμενικού Σώματος, Στρατιωτικές, Αστυνομικές κλπ.. Στα  Ελληνικά Α.Ε.Ι. υπάρχει ποσοστό θέσεων ανά σχολή που αφορά μόνο τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ, η ύλη είναι  περιορισμένη ενώ οι βάσεις εισαγωγής χαμηλότερες, και γι’ αυτό η πρόσβαση σε Α.Ε.Ι. σπουδών είναι ευκολότερη  συγκριτικά με τα ΓΕΛ. Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ μπορούν να δηλώσουν όσες σχολές επιθυμούν από δύο επιστημονικά πεδία που θα επιλέξουν, όπως ακριβώς και στα ΓΕΛ.

1o Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ Καρπάθου - Σύνδεση με την κοινωνία της Καρπάθου

Το 1ο ΕΠΑΛ Καρπάθου είναι το μοναδικό Επαγγελματικό Λύκειο στην Κάρπαθο που μπορεί να επανδρώσει το νησί με άρτια καταρτισμένους επαγγελματίες στους τομείς της Πληροφορικής, της Διοίκησης και Οικονομίας και της Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού,  αφού το υψηλό επίπεδο φοίτησης/σπουδών στο ΕΠΑΛ, τόσο στη θεωρητική εκπαίδευση όσο και την αντίστοιχη επαγγελματική κατάρτιση  των μαθητών μας στα εργαστήρια των τομέων, τους παρέχει τη δυνατότητα να αποκτήσουν τις κατάλληλες γνώσεις ώστε να ενταχθούν απευθείας με επιτυχία στην αγορά εργασίας με βάση το πτυχίο της ειδικότητάς τους. Κατ΄αυτό τον τρόπο  δημιουργείται μία δεξαμενή επαγγελματιών που είναι προετοιμασμένοι να στελεχώσουν  και να στηρίξουν με τις γνώσεις τους την τοπική κοινωνία και την οικονομία του νησιού  σε διάφορους τομείς και κυρίως στον τουρισμό, όπως για παράδειγμα  σε κτηριακές εγκαταστάσεις καταλυμάτων , στην οργάνωση  τουριστικών επιχειρήσεων και την εστίαση Ταυτόχρονα το σχολείο μας αναλαμβάνει δράσεις που προβάλλουν τον πολιτιστικό τουρισμό  και την ιστορία της Καρπάθου, ενώ οργανώνει σεμινάρια και ημερίδες ανοιχτά προς όλους τους κατοίκους του νησιού για διάφορα επίκαιρα ζητήματα ή θέματα υγείας .

 

 

ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΕΠΑΛ

https://www.minedu.gov.gr/texniki-ekpaideusi-2/thesmiko-plaisio-epal/dimosieyseis-thesmikoy-plaisiou-epal

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

https://www.minedu.gov.gr/texniki-ekpaideusi-2/odigos-spoudon-gia-to-epal/34589-15-05-18-odigos-spoudon-gia-to-epaggelmatiko-lykeio-2017-18