Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός 2022- 2023 «Πιάσε τη σημαία»

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός 2022- 2023 «Πιάσε τη σημαία»

Οι μαθητές του τομέα Πληροφορικής του σχολείου μας έλαβαν μέρος στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό 2022-2023 «Πιάσε τη σημαία», που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο και την Κυβερνοασφάλεια.

Το θέμα του διαγωνισμού ήταν το Ηθικό Hacking,  η «νόμιμη εισβολή» δηλαδή σε υπολογιστές και δίκτυα η οποία γίνεται για να δοκιμαστεί η άμυνα ενός οργανισμού. Οι οργανισμοί, ιδιωτικοί και δημόσιοι, εμπλέκουν ηθικούς hacker για να εντοπίσουν τα τρωτά σημεία στα συστήματά τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι οργανισμοί ανακαλύπτουν τα αδύναμα τους σημεία, και έχουν την δυνατότητα να τα διορθώσουν, πριν τα εκμεταλλευτούν άλλοι κακόβουλοι hackers.

Οι μαθητές του τομέα πληροφορικής (Χωρατατζής Μιχαήλ, και Παπαγεωργίου Χρυσοβαλάντου της Γ τάξης και Αυλωνίτης Μηνάς της Β’ Τάξης) έλυσαν διάφορες προκλήσεις (γρίφους, κρυπτογραφημένα μηνύματα, Brute-force attack, δοκιμασίες σχετικές με την λειτουργία και ασφάλεια διαδικτυακών εφαρμογών, στενογραφία) και κατάφεραν να τερματίσουν στον διαγωνισμό «πιάνοντας τη σημαία» του ηθικού Hacking (θέση 72η   και 73η  στους 142 διαγωνιζόμενους).

Γνώρισαν έτσι ζητήματα ασφαλείας του διαδικτύου που αγνοούσαν καθώς και έναν νέο επαγγελματικό χώρο της επιστήμης των Υπολογιστών, αυτόν της ασφάλειας δικτύων και συστημάτων.